Prețul gigacaloriei ar putea crește la 330 de lei. Nicușor Dan explică motivele: „E o majorare necesară“

de: Emanuela Pana
30 03. 2022

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat miercuri că majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie este necesară, având în vedere că acesta nu a mai fost schimbat din 2011. Edilul a precizat, totodată, că sumă modificată este apropiată de cea a oraşelor din România. Mai multe detalii, în continuare.

Se dublează prețul gigacaloriei în Capitală: „Este o majorare necesară“

Prețul gigacaloriei ar putea crește de la 143 de lei la 330 de lei în Capitală, de la 1 aprilie, dat fiind faptul că tariful nu a mai fost modificat din anul 2011, a anunțat miercuri primarul general, Nicușor Dan, care a oferit și câteva explicații în acest sens.

„Un proiect extrem important – majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară, pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul.

Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este absolut necesară. Tariful nu a mai fost modificat din anul 2011 şi prin această modificare ajungem la o sumă care este apropiată de cea a oraşelor din România care au sisteme centralizate de termoficare“, a spus edilul şef în debutul şedinţei Consiliului General al Capitalei.

Citește și: Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere dizolvarea Consiliului Local

Conform proiectului, preţul energiei termice în Bucureşti va creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. Prin urmare, locuitorii Capitalei vor scoate din buzunar de două ori mai mulți bani pentru căldură din aprilie.

Un alt proiect de pe ordinea de zi prevede, potrivit lui Nicușor Dan, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea a 9 kilometri de reţea de termoficare.

„Tipul acestea de proiecte vor urma să le votăm în CGMB, pentru că este necesar să modernizăm reţeaua de termoficare. De transport – mai întâi şi după aceea – de distribuţie“, a spus edilul.

Consilierii PNL și USR susțin majorarea prețului

„Grupul USR va vota acest proiect. Această decizie a fost luată după multiple discuții politice și administrative. Populația nu trebuie să plătească în intregime această creștere, este normal ca și primăria să contribuie și să mărească subvenția alocată“, a afirmat Cosmin Smighelchi, consilier general USR.

Smighelchi a mai precizat că USR Bucuresti a condiționat creșterea prețului de un pachet de măsuri care includ:

– modificarea strategiei de termie în sensul diversificării surselor de producție – pompe de căldură, cogenerare, investiții private;

– simplificarea procedurilor de debranșare pentru consumatorii captivi, care sunt la capetele rețelelor și primesc în mod deficitar agentul termic și nu se pot găsi soluții pe termen scurt.